tiistai 6. joulukuuta 2011

Mikä perhe?

Kun asetelma on mikä on, olen alusta asti ajatellut olevani perustamassa sateenkaariperhettä. Eilen lueskelin Sateenkaariperheet ry:n nettisivuja, joille on listattu kaksitoista tapaa hankkia lapsi tai muuten päätyä vanhemmaksi/kasvattajaksi lapselle.

1. Adoptio
Ulkoinen (mahdollinen vain naimisissa oleville heteropareille) tai perheen sisäinen adoptio.

2. Sijaisvanhemmuus, tukiperheenä toimiminen
Mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pareille, tosin eri kunnissa sosiaalitoimen suhtautuminen vaihtelee.

3. Aikuiskaverina tai kummina toimiminen

4. "Uusperheellistyminen"

5. Jaettu vanhemmuus
(ns. kolmi- tai neliapilaperheet)

6. Yksi vanhempi ja lapsia

7. Sijaissynnyttäminen/kohdunvuokraus

8. Nais-miespari ja lapsia
Myös naisen ja miehen perhe voi olla sateenkaariperhe, jos toinen tai molemmat vanhemmista ovat biseksuaalisesti suuntautuneita. Tällöin lapsia hankitaan usein miten "perinteisin menetelmin".

9. Transihminen/ihmiset ja lapsia

10. Naispari ja lapsia

11. Miespari ja lapsia
Lapsia toisen tai molempien aiemmista heterosuhteista tai sijaissynnyttäjän avulla.

12. Ystävykset ja lapsia

Huomaan, ettei meidän järjestelymme sovi oikein mihinkään listan kohtaan. Lähinnä ovat varmaan 5. Jaettu vanhemmuus ja 12. Ystävykset ja lapsia.

Jaettu vanhemmuus tarkoittaa useampaa aikuista (check), esimerkiksi mies- ja naisparia (noup), hankkimassa lasta ja jakamassa kasvatusvastuuta sekä kustannuksia yhdessä. Ystävykset ja lapsia on hyvää vauhtia muuttumassa todeksi, mutta lähtötilanteessa meitä oli kuitenkin kaksi toisilleen ennestään vierasta ihmistä, jotka tutustutettiin toisiinsa nimen omaan perheenperustamistarkoituksessa.

Muutamaan riviin tiivistettynä suunnitelmamme on seuraava: Lapsi laitetaan alulle koti-inseminaatiolla. Isä on mukana odotuksessa, osallistuu synnytykseen, tunnustaa isyyden ja meille tulee yhteishuoltajuus. Ensimmäisen vuoden ajan isä ja lapsi tapaavat mahdollisimman usein. Vähitellen, lapsen kehitystä kunnioittaen mennään järjestelyyn, jossa lapsi viettää isällään yhden yön arkena ja kaksi viikonloppua kuukaudessa. Lisäksi vapaa-aikaa, lomia ja juhlia vietetään koko joukolla.

Järjestely kuulostaa minusta ihan tyypilliseltä eroperheen systeemiltä. Paitsi että me ollaan homomies ja heteronainen eikä ymmärrettävästi olla koskaan oltu parisuhteessa keskenämme.

1 kommentti:

  1. Enpä minäkään osaa sijoittaa meitä tuohon jaotteluun. Tässä vaiheessa, kun olen kihloissa transnaisen kanssa (4, 9, 10), alkaa olla aika selvää että taitaa se lapsoseni olla semmoinen sateenkaarilapsi, vaikka ei sellaiseksi syntynytkään. Mutta mitenkäs kun sillä on isä ja äiti, jotka ovat joskus olleet suhteessa keskenään (8), nykyisin ystäviä ja yhteisen vanhemmuuden kautta jonkin sortin elämänkumppaneita (12). Mitä ihmettä me ollaan? Paitsi varsin toimiva perhe.

    Ja äh, yritin anonyymiyden kunnioittamiseksi kommentoida agenttinimelläni, mutta ei tämä anna kommentoida ilman että kirjaudun johonkin sisään. Ei sitten.

    VastaaPoista